Один із факторів погіршення здоров’я людей – є неправильне харчування. 

29 травня світ відзначає день раціонального харчування. Що значить харчуватись раціонально розповіла під час прес-конференції лікар - гатсроентеролог Олена Ноовбранець.

«Багато людей вдаються до різних дієт, вегетаріанства чи сироїдства, але таке харчування навряд чи можна назвати раціональним. Монотонна одноманітна їжа пригнічує діяльність травного тракту. Людині потрібно харчуватися різноманітно», – розповіла Олена Ноовбранець.

Окремо вона також наголосила на обов’язковості сніданків. Особливо це стосується школярів.

«Якщо дитина іде в школу і вранці випила лише чаю із булочкою, то через 1 – 1,5 год у неї уже падає рівень цукру в крові і вона починає погано мислити , хочеться їсти. На жаль, харчування в школі не завжди на рівні», – сказала Олена Новобранець.

Тривалий час нічого не їсти, а потім поїсти багато – це виснажує підшлункову залозу і може спровокувати цукровий діабет.
Гастроентерологи радять вранці натщесерце випити склянку води і поснідати продуктами харчування із жовчогінною дією. А от різні препарати для похудіння чи росту волосся можуть викликати серйозні проблеми із травним трактом.

Олена Новобранець також наголосила на тому, що не варто надавати перевагу різним вишуканим продуктам харчування із супермаркетів (дорогі ковбаси, косерви, сири) чи кав’ярнях.

«Простий селянський харч, приготовлений дома із недорогих продуктів, цінніший вишуканих страв», – говорить Олена Новобранець.

Щодо фруктів, то краще надавати перевагу вирощеним у нас , а не заморським. Але при цьому варто звертати увагу на умови їх вирощування. Наприклад, абрикос, що росте біля дороги, може викликати гострий гепатит, бо містить чимало токсинів.

 

Юридические услуги