У Павлограді цьогоріч зареєстрований лише один випадок отруєння дикорослими грибами.

Щоправда після детального обстеження попередній діагноз був знятий. Як з’ясувалось, після вживання грибів у чоловіка загострились хронічні захворювання. Відсутність великої кількості звернень медики пов’язують із не грибною погодою. Проте попереду осінь, дощі і гриби…

Зазвичай на початок осені кількість пацієнтів із отруєнням грибами значно зростає. Щорічно в цілому по країні реєструється від 200 до 250 випадків отруєння дикорослими грибами.

По Дніпропетровській області у 2016 році зареєстровано 14 випадків отруєння грибами, із них двоє дітей , один випадок – смертельний. За цей рік по області зареєстровано два випадки отруєння грибами, постраждало троє чоловік. Смертельних випадків не зареєстровано.

У Павлограді у 2016 році було 4 випадки отруєння грибами. У двох людей в ході лікування діагноз був знятий. Тобто, можливо, це було загострення хронічних хвороб на фоні вживання грибів. Станом на сьогодні за цей рік зареєстрований один випадок отруєння грибами. Про це повідомила під час прес-конференції лікар із загальної гігієни Людмила Старішко.

«Гриби мають велику кількість білка, тому вони дуже важко перетравлюються шлунково - кишковим трактом. Гриби не рекомендуються до вживання дітям до 8 років, вагітним жінкам, людям похилого віку та людям із захворюванням травної системи. Гриби можуть викликати загострення хронічних захворювань. Отруєння можуть виникати через 4-6 годин після вживання грибів . Симптоми отруєння – нудота, блювота, головний біль, діарея, загальна слабкість, у важких випадках – галюцинації», – розповіла Людмила Старішко.

Аби не отруїтись грибами медики радять:

  • купувати гриби лише у спеціалізованих магазинах.
  • Ні в якому разі не купувати гриби на стихійних ринках.
  • Не збирати гриби у засуху, бо тоді у них накопичується велика кількість токсинів.
  • Дорослі мають проводити роз’яснювальну роботу серед дітей.
  • Ні в якому разі не вживати гриби із алкоголем, бо останній має здатність активувати грибні токсини.
  • Гриб не є основним продуктом харчування і його потрібно вживати у малих дозах і лише після переконання, що він їстівний.
  • Ні в якому разі не збирати гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу смітників, полів, що обробляються хімікатами.

При перших ознаках отруєння необхідно негайно звертатись до лікаря, доки в організмі не стались незворотні наслідки.

Довідково

В Україні росте близько 3,5 тис видів грибів , із них 80 видів – це ядовиті гриби. А 20-25 – смертельно небезпечні. В основному – це гриби, котрі мають пластинчату будову – тигрова рядовка, мухомор, бліда поганка, хибні опеньки, дощовики, строчки, павутинними та ін.

Юридические услуги