На щастя, смертельних випадків не зафіксовано

. З початку 2018 року в Україні зареєстровано 84 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 97 людей, 8 із них померли. Про це повідомила лікар відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Людмила Старішко.

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, медики наголошують, що хвороби, у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих правил харчування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались не належним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм неможна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберіганні продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із вживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.
Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, тим коротше інкубаційний період:

  •  порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  •  сильно виражена сухість у роті;
  •  важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  •  підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  •  запаморочення;
  •  короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
  •  ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).
Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину ( сироватка, імуноглобулін).

Щоб вберегтися від ботулізму :

  •  не купуйте консерви у бомбажних банках з наявністю плісняви;
  •  не купуйте на ринках у приватних осіб, у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, рибні, грибні, овочеві консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу: солону, в’ялену та копчену, копчені м’ ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
  •  якщо не впевнені, що продукти зберігали , або транспортували належним чином;
  •  якщо сумніваєтесь у якості продуктів;
  •  уникайте виготовлення солоної , в’яленої та копченої риби, копчених м’ясопродуктів.