Відвідувачам закладів громадського харчування заборонено брати меню в руки, а власники повинні будуть забезпечити персонал засобами індивідуального захисту

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило офіційні правила, які будуть діяти після ослаблення карантину. Відповідний документ розміщений на сайті міністерства.

Крім іншого, відомство опублікувало основні вимоги до роботи кафе і ресторанів з 11 травня:

  • проведення термометрії всіх працівників перед початком робочого дня. Якщо температура виявиться вище 37,2 - такого співробітника зобов'язані не допускати до роботи, як і людей з ознаками респіраторних захворювань;
  •  обслуговування в громадському харчуванні дозволяється тільки на винос за попередніми замовленнями і / або на літніх майданчиках під відкритим небом. У такому випадку між столами повинна бути дистанція 1,5 м, а за кожним з них може розміщуватися один або два людини;
  •  на вході до закладів необхідно розмістити антисептики;
  •  адміністрація або персонал самі повинні контролювати і забезпечувати умови для запобігання черг;
  •  меню повинно розташовуватися поруч з місцем видання замовлень, давати меню клієнтам не можна;
  •  замовлення повинні видавати тільки в одноразовому посуді і закритій тарі;
  •  працівники повинні використовувати засоби індивідуального захисту, а роботодавець повинен забезпечити їх п'ятиденний запас і стежити за виконанням цього правила;
  •  перед і після відкриття, а також кожні 2 години приміщення потрібно обробляти миючими та дезінфікуючими засобами;
  •  місце проведення розрахунку повинен бути обладнаний пристроями для безконтактної оплати, поличкою для передачі замовлення без контакту з клієнтом.


Крім цього, з 11 травня в парках дозволять відвідувати зони відпочинку і заняття спортом. Вказується, що в парках і скверах повинні бути обладнані туалети, місця із наявністю рідкого мила і антисептиків на вході в зону відпочинку. Заборонено проведення масових заходів, а також робота атракціонів.