Щиро, з Божою ласкою і Україною в серці. Саме так зустріли Христове Воскресіння віряни Преображенської парафії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ у Лозовій.
На святкову Літургію недільного ранку 28 квітня до храму на вулиці Новосвітській завітали десятки людей.
Прийшли родинами й поодинці, дорослі й малеча, містяни й мешканці довколишніх сіл, учасники російсько-української війни й волонтери, вчителі й громадські активісти.
Кожен приніс свого великоднього кошика. Перелік страв, що їх приготували для освячення лозівчани, традиційно склали паски з крашанками, шинка з сиром, хрін і сіль.
Перед початком Богослужіння парафіяни мали змогу сповідатися, а під час Літургії - причаститися.
До речі, Преображенська громада вже вчетверте святкує Великодень у власному храмі. Минулого року святкову Літургію проводив священик Харківського екзархату УГКЦ отець Андрій Насінник.

Цього разу урочисту місію вперше взяв на себе отець В`ячеслав Труш. Сан священика він отримав влітку 2018 року, а до того часу був старостою громади.
Після освячення великодніх кошиків церковний хор громади заспівав духовний гімн України («Боже великий, Єдиний! Нам Україну храни»). По завершенню дійства його учасники зібралися в храмі за святковим столом.
За суб’єктивними підрахунками автора цього тексту, з року в рік кількість парафіян у Преображенській громаді зростає. І на Великоднє свято до храму приходить дедалі більше людей.
Нагадаємо, що святкування Великодня символізує два переходи: від земного життя до смерті та від смерті до вічного життя – воскресіння. Згідно з християнським вченням, кожна людина має пройти крізь такі переходи. Цікаво, що назва «пасха» походить від єврейського «песах» - «перехід».
Цікаво
Освячення великодніх кошиків є радше східноєвропейським обрядом. Взагалі, чи не кожна країна має свої цікаві традиції святкування Пасхи. Ось, що про це пише Галицький кореспондент:
"В Африці, де мешкає понад 150 млн християн, Великдень є одним із найважливіших свят. Головна великодня страва складається зі смаженого рису та курки. В багатьох країнах Африки курятина коштує дуже дорого, тому такий смаколик є справжнім делікатесом.
В Індії традиція святкування Великодня започаткована ще з колоніальних часів. Незважаючи на те, що християни складають лише кілька відсотків від усього населення країни, святкування відбувається за кращими індійськими традиціями і нічим не поступається будь-якому ритуалу чи церемонії. Окрім цього, обмінюються кольоровими ліхтарями та пасхальними тістечками. Традиції малювати писанки індійці не мають, проте в магазинах та на ринках можна купити розфарбовані яйця та великоднього зайця.
У Німеччині, за повір’ям, великодній заєць розмальовує писанки та ховає в саду. Зранку після недільної служби діти із задоволенням їх шукають. А також в цей день дітям дарують шоколадні яйця та прикрашають дерева великодніми писанками.
Шведи прикрашають свої будинки великодніми квітами – жовтого, зеленого і білого кольорів. Крашанки шведи роблять з картону, а всередину кожного яйця кладуть велику цукерку.
У Мексиці святкують аж два тижні. Незважаючи на те, що Страсна п’ятниця передбачає стримання в усьому, в Мексиці все навпаки – починається Великодній карнавал, який супроводжується розкішними постановками страстей Христових.
У Греції на Великдень яйця фарбують лише у червоний колір.
Головною стравою великоднього столу в Італії є коломба, щось на кшталт нашої паски, але з лимонним ароматом.Часто вона покривається мигдалем і мигдальною глазур’ю. На наступний день після Великодня в італійців прийнято ходити на пікніки з друзями і родичами.
У Болгарії найстарша в родині жінка першим пофарбованим яйцем малює хрест на лобі всіх діточок у домі. Потім це яйце кладуть перед домашньою іконою. Зазвичай тоді ж печуть і великодні калачі, в які додають непарну кількість яєць".
Олександр Шульга для tv-news.dp.ua
* - йдеться про вірян Преображенської парафії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ
Більше світлин з цієї події дивіться тут