Ніяких сосисок, консервів та консервації. Мінімум цукру, солі та хліба
Відповідно до Постанови Кабміну №305 з 1 січня 2022 року заклади освіти харчуватимуться за новими стандартами.
Мета кардинальних змін – покращення якості харчування та створення здорового середовища, профілактика захворювань та здоровий розвиток дитини.
В раціоні дітей тепер стане більше м'ясних, рибних та молочних страв, свіжих овочів та фруктів. А от хліба лише 50 г і виключно цільнозерновий. Удвічі зменшено кількість цукру та на 75% менше солі. Обмежено також вживання картоплі. А от сосиски, ковбаси, м'ясні та рибні консерви, консервація, пастеризовані соки, кондитерські вироби, газовані напої, кава, чипси, сухарики, харчові концентрати, морозиво – під повною забороною.
Зміниться також і буфетна продукція. Про це під час брифінгу розповіла керівниця відділу освіти Павлограда Ірина Дем'яненко. За її словами за якість страв насамперед відповідає фірма, що надає послуги з харчування школярів. Проте не знімається відповідальність і з керівника закладу та шкільної медсестри.
«Медсестра повинна вранці прийти на харчоблок, отримати контрольну порцію страви, спробувати її, зважити», – розповіла Ірина Дем'яненко.
Закуповує харчові продукти Центр обслуговування закладів освіти. Вони після проведення торгів, перевіряють наявність сертифікатів, відповідність санітарним нормам.
Фірма, що надає послуги з харчування, має розробити 4-тижневе меню та затвердити його у Держпродспоживслужбі.
Батьки зможуть ознайомитись з ним на сайті відділу освіти. Окрім того, для батьків планується провести презентацію страв, які входитимуть у шкільне меню.
Чи сподобаються такі зімни в харчуванні дітям?
За словами Ірини Дем'яненко, спочатку буде важко втілювати нові стандарти харчування. Ані діти, ані батьки ще не готові до таких кардинальних змін.