Розмір та форма мають значення
На Буковині 70% садів займають яблуні, а за інтенсивністю насадження садів перше місце в Україні по праву належить Чернівецькій області.
Як живуть агропідприємства в умовах війни та чи буде Україна з яблуками дізнавались журналісти з різних куточків України під час престуру, організованого Харківським пресклубом в рамках проєкту «Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа», реалізованого за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.
Підприємство «Агромаркет», що знаходиться на території Недобоївської громади, Чернівецької області має понад 50 га саду. Сюди входить два виробничих фермерських підприємства, які безпосередньо займаються вирощуванням яблук та переробленням їх на соки. А на початку 2000-х починали лише з 3 га саду. Розповідає керівник агрофірми В’ячеслав Тодосійчук.
«Поступово розвивались, до нас долучались наші партнери, бо ми розвивали інфраструктуру. Тобто будували холодильники, і вони могли зберігати у нас свої яблука. Далі ми придбали автоматичну сортувальну лінію. На цій лінії ми можемо сортувати яблуко на експорт «під ключ». Що це означає? Яблуко, що зривається з саду не сортується, лише відкидаються ті, що візуально погані. Це і є сировина. Вона може піти на сік, на концентрат, або інше перероблення. Може продаватись в десертному вигляді. Що для цього потрібно зробити? Треба мати відповідний сорт, який йде на експорт, треба його відповідно упакувати. Сортувальна лінія відкриває нам великі можливості», – розповідає В’ячеслав Тодосійчук.
А можливості, дійсно, великі. За допомогою автоматичної сортувальної лінії можна відсортувати яблука за багатьма параметрами – вагою, формою, об’ємом і навіть кольором.
- Ми можемо відсортувати яблука за потрібними параметрами, наприклад за вагою. Кожне яблучко може мати запрограмовану вагу, яку нам замовляє клієнт, наприклад 100 грамів. І всі яблука будуть мати 100-105 грамів. Воно буде як із фабрики. Зробити все це вручну неможливо. Можна відсортувати за кольором. Яблука бувають зелені, жовті, червоні, більш яскраві та менш яскраві. Яскравіші мають більшу вартість, бо мають більший попит. Вручну це зробити нереально. Ми можемо задати відсоток кольору і наша лінія відсортує. Третій параметр – за об’ємом, наприклад – 7 см. Такі яблука будуть виходити на ту доріжку, яку ми запрограмуємо. Спочатку воно пливе по водних каналах, миється, потім допливає до комп’ютера і там ми його програмуємо. Можемо відсортувати на 14 доріжок. Наприклад, доріжка №3 буде 100 г, доріжка № 4 – 110 г, №5 – 120 г. Доріжка №6 буде 100 грамів, але яскравість інша, об’єм інший. Тобто, можемо їх відсортувати за 14 параметрами. Це такий собі мінізавод по сортуванню яблук. Тобто робимо те, що потребує світовий споживач. У нас бізнес – на послугах. Біля нас ще знаходиться 80 фермерів. Вони замовляють нам послуги.
Звідси буковинські яблука їдуть по всій Україні та за кордон. Щоправда, з початком війни попит на продукцію значно скоротився. Доводиться шукати нові ринки збуту, переорієнтовуватись. Тим паче, що поруч потужний конкурент – Польща.
-До війни був дуже великий попит на нашу продукцію. Ми відправляли за кордон до 200 морських контейнерів. З початком війни дуже мало, бо Одеса була закрита, можливо контейнерів з 10 відправили. Не було змоги переорієнтуватись. Будемо шукати інші ринки збуту. Поруч ми маємо по тужного виробника яблук – Польща, 5 млн тонн. Вони в Євросоюзі, отримують великі преференції від держави, Євросоюзу, то нам з таким конкурентом важкувато. Але це ринок, значить нам потрібно думати, як рухатись далі. Проблема ще й в тому, що ми були орієнтовані на східний ринок, на той ринок, звідки нам зараз летять ракети. Для того, щоб переорієнтуватись на інші ринки, нам потрібно мати інші сорти. Це займає трохи часу.
Те, що полюбляють українці, може не сподобатись німцям чи французам. Які сорти яблук зараз у тренді.
- Сорт номер один у світі – Роял Гала. 50- 60 % світового ринку яблук – це Гала. Особливо Ґала смугаста, Ґала Ґалаксі та похідні. Хоча в Україні він не популярний.
Друге місце – Ґолден Рейнджерс – це яблуко-груша.
Третє місце за популярністю – Ред Делішес, це редові сорти. Це таке червоне ребристе яблуко. Має дуже високу популярність в Азії.
Четвертий сорт – це зелений сорт – Гренні Сміт, але він має бути без червоного бочка. Він має бути суто зелений у білу крапинку. У нас на Буковині важко таке виростити, бо в результаті контрасту температур бочок червоніє і яблуко уже бракується.
Українці люблять джонатоїдну групу яблук, називається яблуко-персик, популярний також Голден.
Раніше був популярний Ринет Симиренко, сьогодні цей сорт зовсім не в тренді. Київ не їсть, трохи Харків їв. Тому, аби яблука були в тренді, потрібні нові популярні сорти. Ми вже почали процедуру викорчовування старих садів з тими сортами, які не мають попиту та посадку нових сортів. Фермери зазнають збитки. Дерево починає плодити десь на четвертий рік. Але можна посадити доросліші деревця і вони плодять швидше. Ми садили минулого року італійські саджанці, вже цього року є яблука. Минулого року обновили 5 га, саджанці з Італії. Але це дуже дорого.
Пансік – всім сокам сік
На агропідприємстві займаються також переробленням яблук на сік. Це крафтовий сік прямого віджиму без домішок та консервантів. Розповідає виконавчий директор «Агромаркету» Василь Майданський.
- Наш сік крафтовий. Він не містить зовсім ніяких домішок. Для того, щоб виробити та зберегти якісний сік, потрібно чітко дотримуватись технології. Наприклад, потрібно його підкислити. Можна це зробити хімічним способом, або ж натуральним. Ми вибрали натуральний. Хімічний – це додавання лимонної чи аскорбінової кислоти. Ми ж додаємо кисліші сорти яблук, купажуємо декілька сортів. Кислі яблука, особливо зелені сорти, служать підкислювачем. Натуральний сік гірше може зберігатись, але він є натуральним. Якщо сік буде зберігатись при температурі 10-15 градусів, то рік з ним нічого не буде.
Сади обробляють отрутохімікатами проти шкідників. Проте така отрута на якість яблук не впливає, ба більше… вона навіть бджолам подобається
- Яблуні обробляються проти шкідників. Але, щоб твої яблука, твій сік не мав залишків пестицидів, ми працюємо тільки з оригінальними продуктами, це засоби для хімічної обробки дерев, але вони мають 3-4 тижні періоду розпаду продуктів і залишків пестицидів немає. Користуємось суто оригінальними продуктами. У нас в саду є навіть пасіка. Ми оприскуємо сади навіть під час цвітіння, але тими препаратами, які не шкодять бджолам. Ми дотримуємось регламенту, аби наше яблуко і наш сік не нашкодили людям. Проте навіть при високій якості та натуральності соку, конкурувати крафтовому «Пансоку» з великими виробниками соків важко. В основному він розповсюджується лише по Чернівецькій області.
Проте «Агромаркет» зупинятись не збирається. Цього року планують установити другу сортувальну лінію, обладнання австрійське. Так що, будемо з яблуками.
І я там була, і крафтовий «Пансік» пила…
А завершилась наша екскурсія по агропідприємству дегустацією соку: яблучно-грейпфрутовий, яблучно-апельсиновий, яблучно-грушевий і просто яблучний. Нагадує смак дитинства, як мамин домашній…
Тетяна Верба